Verzorgingstips

Vachtverzorging

Borstelen

Alle honden hebben hun vachtverzorging nodig. Ze verharen allemaal, maar bij ieder vachtsoort gaat dat anders. Door regelmatig goed door te borstelen en kammen zorgt u ervoor dat de vacht gaat glanzen en is de enige oplossing om klitvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Het borstelen is niet hier alleen om belangrijk maar ook
* Voor de controle op wondjes, bultjes en parasieten.
* De mens – dier relatie te versterken.

Puppy’s

Begin vroeg bij een pup met borstelen en kammen zodat de pup snel de borstels gaat accepteren. Ze moeten het niet vervelend gaan vinden, maar dit als prettig gaan ervaren. Wacht ook niet te lang met een afspraak maken bij de trimsalon. Vanaf de tijd dat de pup zijn volledige entingen heeft gehad kan ik al een puppytrim geven.

Borstels

Er zijn veel verschillende borstels in de handel, maar welke moet u gebruiken. Dat is bepalend om welke vachtsoort het gaat. Zoals kort en lang stokharige honden bijvoorbeeld de rottweiler en de samojeed. Voor een dagelijkse vachtverzorging hoeft u bij deze vachtsoort niet veel tijd te besteden. 1 keer per week borstelen met een rechte pennenborstel en grove kam met de haarrichting mee. Voor de lange haren bij de broek en staart van een lang stokharige hond gebruikt u een universele borstel en verder kunt u de hond nalopen met een grove kam. Deze vachtsoort verhaart 2 keer per jaar: de onderwol gaat dan loslaten en blijft vaak in het dekhaar vastzitten en de vacht kan dan gaan vervilten. U kunt de vacht een handje helpen met verharen door gebruik te maken van een herdershark, uitwolkam, shedder enz. Voor een volledige ontwol behandeling kunt u het beste een afspraak maken met de trimsalon.

De gladharige honden zoals de boxer en dobermann, verharen het hele jaar door. Door middel van een borstel met harde haren poetst u de losse haren en vuil weg. Gebruik geen rubberborstel want dan haalt u ook de gezonde haren weg en dan stimuleert u de verharing nog meer.

Bij kroeshaar zoals de poedel en de bedlington terriër kunt u het beste een rechte pennenborstel en een poedelkam gebruiken en borstelt en kamt u 2 keer per week vanaf de kop tot de staart met de haarrichting mee. Voor het borstelen van de poten begint u onderaan en werkt u naar boven toe.

Bij ruwharige honden is, zoals de cairn terriër en de ruwharige teckel, 1 keer per week doorborstelen voldoende. Gebruik een rechte pennenborstel en een niet te fijne kam. Vergeet niet de poten en kop. Bij ruwharige honden zit daar veel beharing en dat heeft aandacht nodig.

Klitten

Door te weinig kammen of gebruik maken van verkeerd materiaal kunnen er klitten ontstaan. Klitten kunnen ook ontstaan bij vochtig weer en als uw hond veel en graag door hoog gras en bosjes struint. Als de klitten te erg zijn en u krijgt ze er niet meer uit kunt u het beste een afspraak maken bij de trimsalon. Wacht dan ook niet te lang met het maken van een afspraak want dit voorkomt een hoop ellende voor de hond. Voor advies over het gebruik van borstels en kammen kunt u het beste contact met mij opnemen of kom een keer langs met de hond.

Wassen 

Als u uw hond wilt wassen gebruik dan geen mensenshampoo omdat de pH anders is als de hondenshampoo. Bij veelvuldig gebruik van mensenshampoo kan de hond huidirritaties krijgen. Voordat u de hond gaat wassen moet de vacht klitvrij zijn, zo niet dan krijgt u de klitten na het wassen er helemaal niet meer uit. Spoel de shampoo er goed uit. Dit voorkomt huidirritatie.Als u de hond gaat droog föhnen gebruik dan ook een borstel. Hierdoor krijgt u hond een mooie klitvrije en glanzende vacht.